Cilt Bakımı
Bilindiği gibi deri vücudumuzun iç organları ile çevresel zararlı etkenler arasında koruyucu bariyer oluşturarak önemli bir rol oynar.
Derinin yaşlanması, genetik faktörlere bağlı olmakla beraber daha fazla oranda zararlı dış etkenler (kirli hava, güneş vs.), beslenme, stres, sigara ve alkol gibi alışkanlıklarla da ilgilidir.
Derinin yaşlanmasıyla ilgili yapılan araştırmalar göstermiştir ki: yaşlanmaya bağlı cilt sorunları %75 - 90 oranında çevresel faktörlerin etkisiyle oluşuyor.
Ciltte yaşlanma ve cilt kanserlerine yatkınlığın azaltılması için; cildin antioksidan kapasitesinin artırılması, güneşten korunma ve sağlıklı beslenme gereklidir. Sigara ve alkol kullanımının sonlandırılması, ayrıca önemlidir.
Cildin antioksidan kapasitesinin artırılması için medikal cilt bakımı yapılmalıdır. Cilt bakımının amacı, gözeneklerin temizlenmesi, cilde oksijen sağlanması, parlaklık, canlılık, tazelik verilmesi ve lenf drenajı ile ciltten toksinlerin atılmasına destek olunarak; tüm cilt tipleri için problemsiz, sağlıklı, genç görünüme kavuşmasının sağlanmasıdır.
Cilt anlizi ve cilt bakımı konularında uzman kişiler tarafından cilt analizi yapılarak cilt tipine uygun cilt bakımı ile, cildin doğal su ve sebum oranı dengelenir. Böylece ciltte sivilce, kuruluk, yağlanma ve kırışmanın önüne geçilerek; gözeneklerin açılması sağlanır.
Ciltten ölü hücrelerin, makyaj artıkları, kir ve yağın uzaklaştırılması ile; canlı taze cildin açığa çıkması sağlanır. Cildin hücre yenileme düzeni dengelenir.
Yıpranmış olan cildin ihtiyaç duyduğu oksijen, vitamin ve nem açılmış olan gözenekler vasıtasıyla cilde depolanır.
Cildin kan dolaşımı artırılarak canlı ve genç olması sağlanır. Cildin metabolizması dengelenir, cildin oksijenlenmesi artırılır.
Lifting etkisi yaparak sıkılaşma sonucunda genç görünütü sağlanır. Ciltteki lekelerin renginin açılmasına yardımcı olarak; pürüzsüz, canlı, ve genç görünmesi sağlanmış olur.
Cilt bakımına ne zaman başlamak gerekir
Ergenliğin başladığı dönemde cilt bakımına başlanması gerekir. Bu dönemde yaşanan hormonal değişiklikler nedeniyle, sivilce ve komedonların, yağ kistlerinin başlangıç dönemidir. Uzman doktor ve estetisyen kontrolünde düzenli bir cilt bakımı ile ergenlik dönemi sorunsuz geçirilerek ileride de sağlıklı ve güzel bir cilde sahip olmanın temelleri atılmış olur.
Standart bir cilt bakımı;
- Cilt tipi ve cildin ihtiyaçlarının belirlenmesi
- Cilt tipine göre uygun ürünlerle cildin derinlemesine temizliği
- Cilt yüzeyinde biriken ölü tabakanın temizlenmesi (peeling)
- Cildin yumuşaması, gözeneklerin açılması ve siyah noktaların kolay temizlenmesi (Vapozon: OZON / BUHAR )
- Siyah noktaların temizlenmesi
- Cildi canlandırma ve kan akımını hızlandırma (Frimatör-Vakum)
- Cilt tipine ve cildin ihtiyacına göre maske uygulaması (kırışıklık, yağ dengeleyici, nem dengeleyici, detox vs).
- Günlük bakım ürünlerinin cilde yedirilmesi
Medikal cilt bakımında şu aşamalar uygulanır:
- Vapozon (BUHAR /OZON )
- Yüksek frekans
- Vakum
- Sprey
- Frimatör
- Ultrason
- Mikrogalvanik akım
- Hafif pasif jimnastik
- Yoğun pasif jimnastik
- Yağ dengeleyici bakım
- Galvanik maske uygulaması
- Myolifting
ULTRASONUN CİLTTEKİ ETKİLERİ
Ultrason teknolojisi ile cildin derinliklerine akustik enerji gönderilerek, cilde herhangi bir hasar vermeden cilt altı dokunun ısıtılması sayesinde; ciltte sıkılaşma ve gerginlik sağlayan cilt hücrelerinin kollajen yapımını artıran bir yöntemdir.
Cildin gevşeme ve sarkma gözlenen tüm bölgelerine (yüz ovali, boyun, dekolte bölgeleri, çene, gıdı bölgesi gibi) uygulanabilen etkili bir yöntemdir.
2-3 ay içerisinde ciltte canlanma ve gerginleşme gözlenir. Ultrasonun cildin yenilenme sürecini hızlandırmasının yanında; ultrasonun cilt bakımında uygulanması sırasında vitamin, mineral ve kollajen ihtiva eden kremler cilde yedirilerek cilt altı dokuda onarılmanın başlanması sağlanır. Böylece cilt daha canlı, duru ve genç görünür. Ultrasonla birlikte cilde emdirilen vitamin ve mineraller ultrasonun etkisiyle cildin alt tabalarına kadar iner ve maksimum etki sağlanır. Cildin nemli ve canlı olmasının yanı sıra gergin, dolgun ve sağlıklı olması sağlanır.
Ultrason cildin yenilenme sürecini hızlandırarak derinin üst tabakasında bulunan ölü hücrelerin deriden uzaklaştırılmasına; alttaki genç ve canlı hücrelerden oluşan derinin ortaya çıkmasını hızlandırmış olur. Bu sayede daha canlı daha genç ve daha sağlıklı cilt görünür olur.
Derinin alt tabakalarında kan dolaşımı hızlanır, metabolizma hızlanır. Derideki toksinlerin atılması da hızlanmış olur. Kollajen yapımı hızlandığı için derinin nem dengesi ayarlanır, derinin elastikiyeti artar.
GALVANİK AKIMIN CİLTTEKİ ETKİLERİ
İyileştirici ve tedavi edici etkileri olan galvanik akım, özel jeller sayesinde ciltte oluşan sorunların giderilmesinde etkili oluyor. Cildi nemlendirici, yenileyici ve cildi tamamen toksinlerden arındırarak saf hale getiren galvanik akım tedavisi cilde 5-10 dakikalık seanslarla uygulandığında ortaya çıkan sonuçlar mükemmel oluyor.
Galvanik akım tedavisi; cilt için gerekli aminoasit ve minerallerin derinlemesine etkisini arttırarak cilt mezoterapisi sağlamış oluyor. Uygulama sırasında etki hemen görülebiliyor.
20’ li yaşlardan itibaren başlayan ciltteki yaşlanma sonucunda yüzde ince kırışıklıklar, lekeler ve yavaş yavaş sarkmalar meydana geliyor. Güneş ışığının cilde direkt etkisi, kirli hava ve sigara dumanı gibi dış etkenler nedeniyle cilt solgunlaşıyor, ışıltısını kaybediyor, kadifemsi dokusu yok oluyor; cilt yaşlanıyor. Cildin yaşlanmasının önlenmesi, gerginliğine tekrar kavuşması ve eski ışıltısını kazanması için her yaşta kadın ya da erkek galvanik akımın cilt bakımında uygulanmasıyla cilt ütüsünden yararlanabiliyor.
Galvanik akım her cilt tipine uygulanabilir. Cildin toksinlerinden arındırılıp canlandırılmasına, gençleştirilmesine, dirilik ve sağlıklı görünüm kazanmasına yardımcı oluyor.
Galvanik akım ciltteki yaşlanma belirtilerini durdurarak etkili oluyor. Galvanik akım uygulanmasından sonra ciltte gerginlik artar. Belirli aralıklarla uygulanan galvanik akım derin kırışıklıkların giderilmesine, sarkmaların toparlanmasına ve selülit miktarında azalmaya yardımcı bir yöntemdir.
OZONUN CİLTTEKİ ETKİLERİ
Cilt bakımında uygulanan ozon buharlı aletleri özellikle ozon gazı buhar banyosu ile yüzdeki sivilce, akne, cilt lekeleri ve izleri gidermede oldukça faydalı sonuçlar vermektedir. Ozon buharının cilde uygulanması ile cildin dış katmanında bulunan gözenekler ve kanallar açılarak (sebum kanlarının ağızları) sivilce oluşumu büyük oranda önlenir.
Eski zamanlardan beri cildin nefes almasını sağlamak için çeşitli yöntemler kullanılmıştır. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte; çaydanlıkta yüksek ateşte oluşan su buharı ile cilt bakımı yapmanın yerini artık ozon buharı üreten modern gelişmiş aletler ve yöntemler almıştır.
Ozon buharının cildi yumuşatıcı ve besleyici etkisi sayesinde ciltteki gözenekler açılmakta ve tam anlamıyla bir cilt temizliği yapılması sağlanmaktadır. Kuru ciltlerin nemli ciltlere göre daha hızlı ve erken yaşlandığı ve kırışıklık, cilt lekeleri vb. sorunların daha fazla görüldüğü bilinmektedir. Bu nedenle kadın-erkek herkes için cildi nemlendirme ve nemli tutma işlemi cilt yaşlanması konusunda çok önem arz etmektedir.
Son zamanlarda kullanılan ozon buharı üreten cihazlar sadece cildi nemlendirmekle kalmayıp; ozon gazı, aromaterapi, vitamin ve bitkisel besleyici maddelerin buhara karıştırılarak cilde emdirilmesi ve cildin bu maddeleri maksimum seviyede alması ve cildin alt tabaklarında tutulmasını sağlar (cilt gençleştirme-antiaging).
- Ozon gazı cildin dış etkenlere karşı direncini arttırır.
- Ozon gazı öncelikle cilt yüzeyini nemlendirir.
- Cildi beyazlaştırır ve duru bir görünüm sağlar.
- Ciltteki kan dolaşımını hızlandırarak cildi canlandırır.
- Ciltteki oksijen düzeyinin artmasını sağlar.
- Cilt metabolizmasını hızlandırarak cildin beslenmesini arttırır.
- Ciltteki toksinlerin atılmasını sağlar.
Yüze uygulanan ozonlu cilt bakımı aynı zamanda deri üzerindeki ölü hücre tabaksını kaldırmakta ve deri hücrelerine oksijen transferini arttırmaktadır. Bununla beraber ozonlu buhar aletine yapılacak aromaterapik madde ve vitamin takviyeleri ile yüz veya diğer vücut bölgeleri daha genç ve diri olacaktır.
Normal ciltler için ozon buharı 6-8 dakikalık kürler halinde uygulanmaktadır. Yağlı ciltler içinse bu süre 8-20 dakika arası olmalıdır. Kuru ciltlerde ise 5-6 dakikalık ozon buharı kürleri yeterli olacaktır. Hassas ciltler için 3-5 dakikalık kürler uygundur.